Wat is elektromagnetische straling? 

27-05-2021

Een beetje wetenschap

Elektriciteit veroorzaakt verschillende soorten velden en stralingen. Een kort overzicht:

Een elektrisch veld wordt veroorzaakt door alle leidingen waar elektrische spanning op staat. Denk aan de elektriciteitsleidingen in je muur. Er moet geen toestel aangesloten zijn op de leiding om een veld te creëren.

Een magnetisch veld wordt dan weer veroorzaakt wanneer er wél een toestel op je leiding is aangesloten. Het is juist de elektrische stroming die het magnetisch veld veroorzaakt.

Elektromagnetische straling wordt veroorzaakt door de hierboven vermeldde velden. We hebben het hierbij meer specifiek over hoogfrequente straling. Dit is alle vormen van straling die gebruikt wordt voor draadloze communicatie, denk aan je gsm, wifi, en de radio.

Waarom is elektromagnetische straling belangrijk?

We krijgen steeds meer en meer te maken met elektromagnetische straling. Steeds meer apparaten werken immers draadloos.

Er is nog veel onbekend over de invloed van elektromagnetische straling en er bestaat enige ongerustheid over de invloed ervan op onze gezondheid. Symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, gespannenheid, depressie, enz. worden wel vaker genoemd als mogelijke gevolgen van een gevoeligheid voor elektromagnetische straling.

Wat kunnen we doen tegen elektromagnetische straling?

Elektromagnetische straling kan je niet volledig uitsluiten uit je leven. Een groot deel van de straling waarmee je te maken krijgt heeft immers zijn bron niet binnen je eigen woning. De straling van bijvoorbeeld de wifi van je buren of een zendmast in je buurt komt eveneens je huis binnen.

Wel kan je enkele maatregelen nemen om de straling in je woning te verminderen:

  • Gebruik wanneer mogelijk, zoals voor het internet, een kabel.
  • Zet je draadloze router in een ruimte waar je niet zo vaak komt. De garage eventueel, of een berging.
  • Steek je gsm niet voortdurend in je broekzak en leg hem 's nachts niet op je nachtkastje. Gebruik je hem als wekker? Dan kan je hem op vliegtuigstand zetten om de straling te verminderen.
  • Gebruik aluminiumfolie om straling tegen te houden.


Probeer deze tips zeker en laat weten als je meer voordelen ontdekt. 

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over een gezonde levensstijl?