Wat is het Ego?

03-06-2021

Ego.

Mensen die Latijn geleerd hebben zullen zich misschien nog herinneren dat dit woordje 'ik' betekent. In deze blog, en komende blogs over dit onderwerp, definiëren we het ego als ons zelfbeeld. Het ego bepaalt hoe wij onszelf zien. Mooi, lelijk, dik, dun, slim, dom, vriendelijk, onaangenaam in omgang,... het zijn allemaal creaties van het ego.

Onze opvoeding en onze omgeving geven vorm aan het ego. Voornamelijk onze ervaring voor het 7e levensjaar zijn bepalend en hardnekkig aanwezig. Het ego is de oorzaak van onze vooroordelen, overtuigingen en aannames. We zouden het onze 'automatische piloot' kunnen noemen.

Wil je je persoonlijk ontwikkelen, dan zit je ego in de weg. Door je eigen ego te herkennen en los te laten worden we authentieker. We worden meer ons eigen persoon en minder een slaaf van onze overtuigingen.

Waarin herken je je ego?

Om je ego te herkennen en los te laten moet je het natuurlijk eerst vinden. Het ego heeft enkele typische gedragingen waar je op kan letten:

Zoals eerder vernoemd is het ego een soort van automatische piloot. Denk je niet na bij wat je aan het doen bent? Dan ben je waarschijnlijk vanuit je ego aan het handelen. Stel je eens de vraag 'Waarom doe ik dit?' of 'Is dit de beste manier?'. Natuurlijk zijn er ook handelingen waarbij dit een beetje absurd zou zijn, bijvoorbeeld wanneer je je tanden poetst.

Niemand houdt van een betweter, van iemand die steeds weer zijn of haar gelijk wil krijgen. Ook dit is een teken van het ego. Het ego heeft graag gelijk, anders stelt het zichzelf in vraag. Probeer in dergelijke situaties toch wat water bij de wijn te doen. Misschien heeft de andere persoon eveneens een geldig standpunt? Kan er een compromis gesloten worden?

Iedereen is uniek. Deze uitspraak wordt door velen als een evidentie aanvaard, maar toch blijven we onszelf met anderen vergelijken. Je vraagt je af wat anderen van je denken. Dit is nergens voor nodig. Je bent inderdaad een uniek individu met eigen gaven en talenten. We zijn allemaal gelijk, niemand is beter of minder dan een ander.

'Think outside of the box'. 'De echt goede dingen bevinden zich buiten je comfortzone'. Deze en andere uitspraken zal je wel al eens tegengekomen zijn; Op je werk, in één of ander zelfhulpboek, op het internet, goede raad van een vriend/vriendin. Hoewel vaak misbruikt zit er toch een waarheid in deze uitspraken. Je ego blijft graag waar het zit, het is bang voor veranderingen. Ga dus eens iets compleet anders of onverwachts doen.

Eveneens typisch voor het ego is een eeuwig verlangen naar meer, voornamelijk naar meer materiële zaken. Echte 'shopaholics' handelen volledig vanuit hun ego. Ze doen aankopen om zich beter te voelen. Maar van zodra de aankoop rond is, gaat ook dat beter voelen weg, en dan moet je weer iets gaan kopen. Bezit maakt niet gelukkig. Het zoveelste paar schoenen of die dure sportauto maakt je niet gelukkig. Ga investeren in jezelf als persoon. Dat blijft je immers de rest van je leven bij en zorgt dat je als persoon kan groeien.

Bewuster worden is dus de boodschap! Ga op zoek naar je ego, laat het los en verwelkom je authentieke zelf!

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over hoe jij je leven kan aanpakken?