Wat zijn meridianen en wanneer en door wat worden ze beïnvloed? 

27-05-2021

Wat zijn meridianen?

Meridianen zijn een term uit de oosterse geneeskunde, meer specifiek de Chinese. Ze werden reeds 6000 jaar geleden benoemd en zijn de dag van vandaag nog steeds relevant.

In de Chinese geneeskunde gelooft men in Qi (uitgesproken als 'Chi'). Dit is je levensenergie en ze stroomt doorheen je lichaam. Qi volgt energiebanen in je lichaam; deze noemen we meridianen. Ze lopen van helemaal bovenaan je hoofd tot de topjes van je vingers en tenen.

Er zijn 12 hoofdmeridianen die zich verder vertakken in secundaire meridianen. De hoofdmeridianen zijn vernoemd naar de organen waarmee ze in verbinding staan maar hebben een veel grotere invloed dan enkel op het orgaan waarnaar ze vernoemd zijn. Ze lopen immers doorheen heel je lichaam. Wanneer men spreekt over een probleem met betrekking tot een bepaalde meridiaan, wil dit dus niet automatisch zeggen dat het betrokken orgaan niet goed meer functioneert.

De hoofdmeridianen zijn de volgende:

  • Longmeridiaan
  • Dikke darm meridiaan
  • Maagmeridiaan
  • Miltmeridiaan
  • Hartmeridiaan
  • Dunne darm meridiaan
  • Blaasmeridiaan
  • Niermeridiaan
  • Pericardmeridiaan
  • Drieverwarmer meridiaan
  • Galblaasmeridiaan
  • Levermeridiaan
  • Yin en Yang

Van Yin en Yang heb je ongetwijfeld wel al gehoord en de bijbehorende, cirkelvormige afbeelding zal je ook wel niet onbekend zijn. Het concept van Yin en Yang valt niet weg te denken wanneer we het over de Chinese geneeskunde en meridianen hebben.

Yin en Yang staan voor balans. Ze staan voor licht en donker, mannelijk en vrouwelijk, de maan en de zon, enz.

Ook bij de meridianen kan je deze Yin en Yang terugvinden. Er zijn 6 Yin-meridianen en 6 Yang-meridianen. Yang-meridianen lopen aan de buitenkant van je lichaam, waar het zonlicht hen kan bereiken. Denk hierbij bij voorbeeld aan je rug of de buitenkant van je armen. De Yin-meridianen lopen dan weer aan de binnenkant van je armen/benen of aan de binnenkant van je lichaam.

De Chinese Orgaanklok

Volgens de Chinese geneeskunde is iedere hoofdmeridiaan op een vast moment van de dag twee uur extra actief. Op deze momenten stroomt er een grote hoeveelheid aan energie doorheen de betrokken meridiaan.

De klok loopt als volgt:

01:00 - 03:00 Levermeridiaan

03:00 - 05:00 Longmeridiaan

05:00 - 07:00 Dikke darm meridiaan - Heel wat mensen merken dat ze vaak 's ochtends voor een 'grote boodschap' naar de wc gaan. Dat komt omdat je dikke darm tussen deze uren extra energie gekregen heeft.

07:00 - 09:00 Maagmeridiaan - De meeste mensen krijgen op dit moment van de dag automatisch en voor het eerst honger. Dit is één van de redenen waarom je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.

09:00 - 11:00 Miltmeridiaan

11:00 - 13:00 Hartmeridiaan

13:00 - 15:00 Dunne darm meridiaan

15:00 - 17:00 Blaasmeridiaan

17:00 - 19:00 Niermeridiaan

19:00 - 21:00 Hartmeridiaan

21:00 - 23:00 Drieverwarmermeridiaan

23:00 - 01:00 Galblaasmeridiaan

Wat beïnvloed meridianen?

Meridianen hebben betrekking op veel meer dan enkel je fysieke lichaam. Ze hebben ook hun invloed op je emoties, je mentale gezondheid en je spiritualiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat al deze zaken op hun beurt ook invloed kunnen hebben op je meridianen.

Belangrijke beïnvloeders zijn je voeding, hoeveel je beweegt, of je voldoende slaapt, of je veel stress hebt, en hoe sterk je emoties zijn. Wanneer een meridiaan negatief beïnvloed wordt, dan zal er te weinig energie door deze meridiaan stromen en spreken we van een stagnatie of zelfs een blokkade.

Deze vernauwingen worden best verholpen door de oorzaak van het probleem aan te pakken. Het proces kan wel op weg geholpen worden door op de meridianen in te werken daar waar ze vlak bij het oppervlak van je lichaam komen. Geneeswijzen die zich hier op baseren zijn bijvoorbeeld acupunctuur of drukpuntmassages.

Neem een kijkje in ons aanbod massages. We bieden vanalles dat voor jou een echt verschil kan maken. 

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over rust in je lichaam?