Weg met stress dankzij Mindfulness

26-05-2021

Wat is Stress?

Stress is een gevolg van onze natuurlijk vecht- of vluchtreactie. Het doel is om je alert maken en je hersenen sneller laten werken. Waar we vroeger (heel, heel vroeger) te kampen hadden met roofdieren en natuurrampen, dienen we nu om te gaan met deadlines en een overlopende e-mail inbox.

Een kort moment aan stress kan behulpzaam zijn. Zo kan het ervoor zorgen dat je alsnog die deadline kan halen. Langdurige stress heeft echter negatieve effecten op ons lichaam. 

Het wordt al snel schadelijk en in extreme gevallen leidt het tot een burn-out.

Hoe kan Mindfulness helpen?

Mindfulness kan je helpen het hoofd koel te houden in een stressvolle situatie.
Het helpt je om het overzicht te behouden en dat je niet paniekerig wordt.
Het brengt kalmte waardoor je je focus kan behouden en je in balans blijft.

Helderheid en rust wordt door Mindfulness gerealiseerd met drie essentiële stappen: ademen, voelen en accepteren.

Tips voor Mindfulness bij Stress

  • Ga je bewust op je ademhaling concentreren. Adem diep in en laat je adem vervolgens met een zucht gaan. Herhaal dit een paar keer. Stress zorgt ervoor dat je oppervlakkig gaat ademhalen. Door bewust je ademhaling te verdiepen ga je deze reactie tegen en kan je heel wat spanning loslaten.
  • Doe een korte body-scan. Start bij je hoofd en scan je lichaam tot aan je dikke teen. Voel al je lichaamsdelen. Je lichaam kan je helpen om je door stress veroorzaakte, paniekerige gedachten een halt toe te roepen.
  • Accepteer de spanning die zich in je lichaam bevindt. Accepteer de stress zoals ze is. Ga er niet over oordelen. Denk niet 'wat een idioot ben ik toch dat ik me hierin opjaag'. Probeer je stress ook niet te ontkennen of weg te duwen. Ontspan je en accepteer dat je je gestresseerd voelt.

Laat stress je leven niet overnemen.
Jij kan het verschil maken, als je aan de slag gaat met je geest. 

Veel liefs, 

Bettina!

Wil jij meer weten over Mindfulness?