Welke yogastijl past bij mij?

19-05-2021

Hoe kan je met yoga starten?

Je wil graag met yoga starten maar als je een bezoekje brengt aan een yoga club in de buurt of informatie opzoekt op het internet, dan kom je al snel te weten dat er heel wat verschillende soorten yoga bestaan. Hoe kies je welke stijl het beste bij je past?

Belangrijk bij je keuze is wat je net wil bereiken met yoga.

  • Wil je fitter worden?
  • Ben je op zoek naar spiritualiteit?
  • Of wil je je graag ontspannen?

 
Iedere yoga stijl heeft een specifieke, achterliggende gedachtegang en een daarbij horende aanpak.

Hieronder stel ik je kort enkele van de meest voorkomende yoga stijlen voor en leg ik uit waar ze de nadruk op leggen. Zodoende kan je kiezen dewelke voor jou het meest interessant is.

Welke soorten Yoga zijn er


Ashtanga yoga

Ashtanga yoga is bij verre de meest populaire vorm van yoga in de Westerse wereld.
Deze vorm van yoga kan tellen als een volwaardige work-out. Je voert een serie van veertig houdingen uit in vaste volgorde zodat er een flow ontstaat. Deze flow wordt ook Vinyasa genoemd.
Het ritme van de bewegingen is gekoppeld aan je ademhaling. Er worden tijdens een Ashtanga yoga les geen mantra's gezongen. Er wordt ook niet gemediteerd of aan ademhalingsoefeningen gedaan.

Bikram yoga

Van deze yoga vorm zal je misschien wel al gehoord hebben. Het is net als Ashtanga een sportieve vorm van yoga aangezien ze plaatsvindt in een ruimte waar het veertig graden is.
De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker afvalstoffen kan afvoeren en het voorkomt blessures. Je voert iedere les 26 poses uit in een vaste volgorde, evenals 2 ademhalingsoefeningen.

Iyengar yoga

'De kunst van de precisie' is een andere naam die wel eens aan Iyengar yoga gegeven wordt. Het is een technische stijl met heel veel aandacht voor precisie en het correct uitvoeren van de houdingen. De houdingen worden lang aangehouden en de lesgever komt rond om je persoonlijk te corrigeren.
Er worden eveneens veel hulpmiddelen gebruikt om de positie te verbeteren. Het idee achter deze yoga stijl is dat je je bewustzijn verscherpt door een betere, fysieke gewaarwording.

Yin yoga

Yin yoga is gericht op ontspanning en een goede doorstroming van energie in je energiebanen. In dit opzicht lijkt het wat op acupunctuur. Anders dan de meeste andere yoga stijlen focust Yin yoga zich op ontspanning van je spieren en zal het je spieren dus niet versterken. De oefeningen van deze stijl zijn zitten of liggend en worden lang aangehouden zodat je lichaam zich ten volle kan ontspannen.
Dit versoepelt je spieren en gewrichten. Het is zeker een aanrader als je een zittend beroep hebt, of als aanvulling op andere sporten.

Kundalini yoga

Dit was vroeger in India een heel prestigieuze vorm van yoga die je enkel kon leren in privélessen. Gelukkig bestaan er nu ook groepslessen voor Kundalini yoga. Deze stijl is erg spiritueel en is gebaseerd op tantrische tradities.
Je doet verschillende yoga houdingen maar je zingt ook mantra's en oefent verschillende dynamische ademhalingsoefeningen uit. Doel van de Kundalini yoga is het verruimen van je bewustzijn.

Hatha yoga

Anders dan de stijlen die ik hierboven genoemd heb, heeft deze yoga stijl geen vaste stichter. Wel is ze gebaseerd op een reeks geschriften uit de vijftiende eeuw. Deze vorm van yoga is dan ook open voor interpretatie en wordt door iedere lesgever apart ingevuld. Ongeacht deze persoonlijke invulling ligt de focus bij Hatha yoga op de ademhaling.
Je voert verschillende houdingen uit maar je hebt hierbij ook aandacht voor je gedachten en emoties. Het doel is het loslaten van spanningen. In zekere zin kan je deze yoga stijl vergelijken met mindfulness, waarbij je aandachtig in het Nu aanwezig bent.

Heb je een keuze kunnen maken?

Zo, ik hoop dat ik je hiermee wat heb kunnen verder helpen in je zoektocht naar de yoga stijl die het beste bij je past.

Wij bij ZENFIT bieden een waaier aan verschillende  yoga doelgroepen. 
Neem even een kijkje

Liefs Bettina

Zin om yoga te volgen?