'Anti-Stress & Relax Programma

Week 5

Agorafobie Sessie 8

Schuldgevoelens zijn het onderwerp deze week. Verder starten we ook de discussie over teveel nadenken en piekeren, een onderwerp dat we volgende week verder zullen behandelen.

Schuldgevoelens zijn meer dan waarschijnlijk een verspilling van energie. Je hoeft je niet schuldig te voelen, tenzij je iemand bewust pijn of kwaad aangedaan hebt. En dan nog volstaan excuses, of die aanvaard worden of niet. Meer energie hoef je er niet aan te spenderen.

Wij, mensen met agorafobie, zitten meestal met enorme tijdstekorten. We zouden het liefst nooit slapen en veel meer uren hebben in een dag. Hoewel we 'time management' later nog specifiek kunnen aanpakken, kan je al veel tijd besparen wanneer je je schuldgevoelens wegstopt en stopt met onnodig piekeren.

Je hoeft je bijna nooit schuldig te voelen, want je moet al veel doen eer je iemand bewust kwaad aandoet.

Neen zeggen wanneer iemand je iets vraagt wat voor jou niet kan of past is niet bewust kwaad doen, het is ook niet egoïstisch.

En als je dan toch iemand kwaad gedaan hebt, dan moet je je daarvoor op een assertieve manier excuseren. Je geeft je welgemeende excuses, zonder te twijfelen of te bedelen voor de goedkeuring.

Soms zullen die excuses niet aanvaard worden, maar ook daar hoef je je niet schuldig om te voelen. Jij hebt gedaan wat van je verwacht wordt wanneer je je excuses geeft, meer kan je niet doen. Je kan de klok niet terugdraaien.

Huistaken

  • Ook deze week mag je nog steeds geen caffeïne drinken, en blijft sporten belangrijk.
  • Maak eens een lijstje aan met zaken waar je je momenteel schuldig voor voelt. Het is zoveel te beter als er niets is, maar denk eerst goed na. Ga dan na of jij die persoon kwaad aangedaan hebt of niet. Is dat zo, spreek dan met die persoon af of ga ernaartoe en bied je excuses aan. Dit kan belangrijk zijn om bijv. een punt achter een pijnlijke scheiding te zetten. Je biedt je excuses aan en sluit het hoofdstuk af, of die excuses nu aanvaard worden of niet.
  • Naar volgende week toe kan het nuttig zijn om ook enkele van je piekeronderwerpen op te schrijven, zodat je je er bewust van wordt. Ga eens na waar je meerdere malen per dag mee inzit, waar je over nadenkt. Je angsten zullen deel uitmaken van dit lijstje, maar het zou uitgebreider moeten zijn.
  • Ik hoop dat je de huistaken van vorige week uitgevoerd hebt, en ondertussen al begonnen bent met de plaatsen die je vreest te bezoeken. Ik hoop het echt (en dit zeg ik in een poging je een schuldgevoel aan te praten ;-) ). Neen, echt, zonder die stap werkt het programma niet. Dit programma is opgebouwd uit een ketting van belangrijke stappen. Als je een stap overslaat wordt de ketting verbroken, en dan drijft je boot weg van de kade waarop je bijna aangemeerd was. De kade bij het eiland waar men nog nooit van agorafobie gehoord heeft.

Volgende week pakken we dat overmatige piekeren aan. Tot dan!