ZOOMCALLS

Nieuwe tijden vragen voor nieuwe middelen. Allemaal goed en wel, maar soms is het niet eenvoudig met die nieuwe middelen te werken. Daarom wil ik je hier even wat meer uitleg geven over Zoom, zodat jij als een echte professional aan de slag kan in je online meetings. Ik geef mijn online coachings ook via Zoom, dus ervoor zorgen dat jij rustig aan je sessies kan beginnen. 

Zoom is een programma waarmee je kan videobellen. Je kan het vergelijken met Skype of Microsoft Teams. Ik kies voor Zoom in mijn coachingsessies omdat het veel opties heeft en het heel gebruiksvriendelijk is. Ook biedt het de mogelijkheid om zoveel mensen als ik maar wil toe te voegen met één simpele link... geweldig toch? 

Zoom start je meestal met een link die je van een persoon krijgt. Hieronder zie je stap voor stap wat je dan moet doen. 

 • Stap 1: Je krijgt een Zoom link doorgestuurd 
 • Stap 2: Je hebt Zoom nog niet op je computer staan (overslaan wanneer wel) 
 • Stap 3: Naar de meeting gaan 
 • Stap 4: Zoom wordt geopend 
 • Stap 5: Waarvoor zijn al die knopjes? 
 • Stap 6: Zoom starten vanuit het programma


STAP 1: je krijgt een Zoom link doorgestuurd

Het eenvoudigste is als je klikt op de link die hieronder staat aangeduid. Deze opent een website waar je verschillende mogelijkheden hebt. 

Stap 1
Stap 1

STAP 2: Je hebt zoom nog niet op je computer staan 

Sla deze stap over als je het programma al eerder op je computer zette.

Wanneer je de link open klinkt opent er een webpagina waar je onderstaande zaken ziet staan. Als je het programma nog niet op je computer installeerde, kan je via de knop beneden het programma installeren. 

Stap 2 A
Stap 2 A

Wanneer je op 'Download Now' klikt, opent zich meestal een pop-up venster om te vragen of je het programma wilt downloaden. Kies hier voor sta toe en laat het programma downloaden. Je zal erna in je downloads of in je bestanden het programma Zoom kunnen zien. Vaak opent het programma vanzelf, maar dan mag je het gewoon sluiten. 

Stap 2 B
Stap 2 B

STAP 3: Naar de meeting gaan 

Als je na stap 2 terug naar de webpagina gaat, krijg je foto 1 te zien. Dan klik je best op de blauwe knop en word je zo verder gestuurd naar het programma van zoom. Soms vraagt je computer of jij het toestaat dat zoom.us wordt geopend, zoals foto 2, klik dan op 'sta toe'. 

Als je na het klikken op de link in stap 1 op een webpagina uitkomt, klikt je op 'Launch Meeting' of op 'sta toe' die foto 2 aangeeft. 

Stap 3 - Foto 1
Stap 3 - Foto 1
Stap 3 - Foto 2
Stap 3 - Foto 2

STAP 4: Zoom wordt geopend 

Vervolgens leidt je computer je naar het programma Zoom, waar je onderstaande foto te zien krijgt. Klik daar op 'Join with computer audio'. 

Normaal verschijnt je mooi gezichtje nu op je scherm en zit je in Zoom. 

Ofwel moet je wachten tot de persoon die de meeting organiseert je toelaat, ofwel zit je al direct in het gesprek. Vanaf het moment dat je in de meeting zit, zal je zien dat er ook andere mensen aanwezig zijn.  

Stap 4
Stap 4

Stap 5: Waarvoor zij al die knopjes? 

Yes, je zit in de Zoom meeting! Maar, wat zijn al die knopjes hier beneden? 

Laat mij je de belangrijke even uitleggen. 

Stap 5
Stap 5
 • Knop 1: Mute

Met de 'Mute' knop kies je ervoor je microfoon aan of uit te zetten. Als je gewoon op de micro klikt zal je zien dat er een rood lijntje komt, wat ervoor zorgt dat niemand je nog hoort. Dit kan handig zijn wanneer je naar een lezing of les luistert en zelf niet (vaak) aan het woord komt. 

 • Knop 2: Stop Video

Met de 'Stop video' knop kies je ervoor je video aan of uit te zetten. Als je gewoon op de camera klikt zal je zien dat er een rood lijntje komt, wat ervoor zorgt dat niemand je nog ziet. Dit kan handig zijn als je even niet voor je computer zit en niet wil dat anderen je omgeving helemaal kunnen bekijken. 

 • Knop 3: Participants

Bij de knop 'Participants' kan je zien hoeveel andere personen in de groep zitten. Wanneer je op de knop drukt, kan je zien wie er allemaal in de Zoom call zit en wie de organisator is. 

 • Knop 4: Chat 

Wanneer je op 'Chat' klikt, opent er rechts een scherm waar je ook vragen kan stellen door een bericht te typen. Wanneer je microfoon het niet doet of wanneer je een vraag hebt die later aan bod komt, dan je die chatfunctie gebruiken. 

 • Knop 5: Share Screen

De 'Share Screen' knop is voor wanneer je jouw scherm wil delen. Als je een presentatie hebt gemaakt of als je een probleem hebt met je computer en je dat even wil delen met de mensen in de meeting, kan je daarvoor kiezen. Vaak kan alleen de organisator dit, of kan hij/zij je toelaten wanneer jij je scherm wilt delen. 

 • Knop 6: Record

Wanneer je een coachingsessie hebt, kan het handig zijn om hier achteraf naar terug te grijpen. Dat kan jij of de organisator doen door het gesprek op te nemen met 'Record'. Wanneer je stopt met opnemen, zal Zoom je opname automatisch opslaan op je computer. 

 • Knop 7: Reactions 

Met de 'Reactions' knop kan je heel wat leuke en speelse dingen. Er staan enkele emoticons onder die op je scherm verschijnen als je erop klikt. Dit kan handig zijn wanneer iemand een vraag stelt en bijvoorbeeld zegt 'Gebruik een hartje als je hiermee akkoord bent'. 

 • Knop 8: End

De 'End' knop is vrij vanzelfsprekend. Op die manier kan je stoppen met je Zoom call en uit de meeting gaan. 

Stap 6: Zoom starten vanuit het programma 

Je kan ook naar je Zoom meeting gaan via het programma. Open Zoom en je krijgt, na het aanmaken van een account, enkele opties.
 • Knop 1: New meeting 

Met deze knop kan je zelf een meeting starten. Er gaat dadelijk een nieuw zoomgesprek van start en je kan via de knop 'Participants' mensen uitnodigen door een link te kopiëren die je zelf naar de juiste personen kan sturen. 

 • Knop 2: Join  

Via de knop 'Join' kan je ofwel de link uit stap 1 ingeven of kan je het 'Meeting ID' ingeven, waardoor je ook in de Meeting terechtkomt. 

 • Knop 3: Schedule

Als je een meeting wilt maken voor een bepaald moment, kan je via die link een meeting maken, linken kopiëren en klaarzetten. De meeting zal dan bij knop 5 komen te staan. Personen die jij een link geeft, zullen pas in de meeting kunnen wanneer jij hen toegang geeft als je zelf klaar zit. 

 • Knop 4: Share screen 

Deze knop ga je niet moeten gebruiken en heb je een extra extensie voor nodig. 

 • Knop 5: Schema 

Via het schema kan je zien welke meetings nog in de planning staan. 


Aan de slag! 

Voila! Dit leek misschien een heel karwei, maar ik ben zeker dat jij er mee wegkomt. Het is voor iedereen wat zoeken in het begin, maar sla deze pagina zeker op in je favorieten, zodat je er altijd naar kan teruggrijpen als je even twijfelt over de werking van Zoom. 


Ik hoop je snel te zien in één van mijn online lessen of cursussen. 


Veel liefs, 

Bettina! 

.