Met aandacht ademen


Elke week krijg jij van mij een opdracht die je met je volle aandacht moet doen. Deze week gaan we focussen op ademen. Ik ben er van overtuigd dat je dit zonder veel moeite zal kunnen. Je hebt namelijk al veel ademhalingsoefeningen achter de rug en bij veel van deze doelen komt een bewuste ademhaling kijken.

Zie dit dus als een soort van feedback moment naar jezelf toe om te zien hoe erg je ademhaling is gevorderd in de afgelopen dagen en weken. 

Hoe?

Je ademt (gelukkig) heel de dag door automatisch. Dat zorgt ervoor dat je op elk moment kan afstemmen op je adem. Je kunt ook een vast tijdstip kiezen om te oefenen: 's ochtends bij het opstaan, onderweg naar je werk...

Je start met je aandacht naar je buik te brengen. Je kan je handen op je buik leggen als je dat gemakkelijker vindt. Vervolgens zit het in de volgende stappen:

  1. Ga rechtop zitten, doe je ogen dicht of laat je ogen rusten.
  2. Observeer je ademhaling en je lichaam terwijl je ademhaalt. Gaat het rustig en gelijkmatig of eerder snel? Probeer niet te oordelen en enkel te observeren.
  3. Volg je adem. Voel hoe de lucht door je neus instroomt en hoe hij tot in je hals en je borst gaat. Voel ook hoe je buik tegelijk uitzet.
  4. Blijf je concentreren, op elke ademhaling opnieuw en opnieuw. Geniet van de stilte 

Waarom?

Je ademhaling gaat je helpen met je drukke gedachten en gevoelens om te kunnen. Je vindt maar geen rust in je hoofd, maar met behulp van je ademhaling ga je terug tot jezelf kunnen komen. Wanneer je je concentreert op het observeren van je ademhaling, hebben je hersenen geen ruimte meer om stress aan te maken. Je bent gewoon één met wat je doet: ademen.

Gevoelens komen en gaan als wolken langs een stormachtige hemel. Bewust ademen is mijn anker. - Thich Nhat Hahn