EFT: Jouw Eerste Stap naar Emotioneel Welzijn, de Krachtige Methode Die Al Duizenden Mensen Heeft Getransformeerd

Wat is EFT Therapie?

"EFT Therapie, beter bekend als 'Emotional Freedom Techniques', is een baanbrekende benadering die gericht is op het begeleiden van individuen naar een staat van emotionele vrijheid.

Onderliggende traumatische herinneringen en gebeurtenissen uit het verleden zijn vaak de drijvende krachten achter emotionele uitdagingen en moeilijkheden die we in het heden ervaren.

Het fundamentele doel van EFT is om deze diepgewortelde herinneringen te neutraliseren en om de daaruit voortvloeiende stressreacties te ontkoppelen, waardoor een veilige ruimte wordt gecreëerd voor genezing en groei.

Met EFT wordt een positieve transformatie in je levenshouding gefaciliteerd, die het mogelijk maakt om volledig aanwezig en betrokken te zijn in het heden, vrij van de emotionele lasten van het verleden."


Hoe werkt EFT?

EFT, of Emotional Freedom Techniques, werkt op het principe van de meridianen, een concept dat zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde. Meridianen zijn energiebanen die door het lichaam lopen en op diverse punten aan de oppervlakte komen. Bij EFT worden specifieke meridiaanpunten, ook wel acupressuurpunten genoemd, aangesproken.

Het proces van EFT wordt 'tappen' genoemd en houdt in dat je met je vingertoppen tikt op specifieke meridiaanpunten op het lichaam terwijl je je richt op het negatieve probleem of de emotie die je wilt aanpakken. De belangrijkste meridiaanpunten die in EFT worden gebruikt, bevinden zich op het hoofd en het bovenlichaam, waaronder punten op de bovenkant van het hoofd, de wenkbrauwen, de zijkanten van de ogen, onder de neus, op de kin, op de borst en onder de arm.

Deze techniek werkt door de energieblokkades die verantwoordelijk zijn voor negatieve emoties te doorbreken. Terwijl je tikt en je concentreert op de negatieve emotie, helpt EFT je om deze energieblokkades los te laten en zo de negatieve emotie te verminderen of te elimineren.

Het uiteindelijke doel van EFT is om emotionele vrijheid te bereiken, waarbij oude trauma's en negatieve emoties geen controle meer hebben over je huidige leven en welzijn. Het helpt je om in het heden te leven en een positieve houding aan te nemen ten opzichte van het leven.

Inspirerende video's

Hoe is EFT onstaan?

EFT, of Emotional Freedom Techniques, is ontstaan uit de inzichten van Dr. Roger Callahan, een Amerikaanse klinisch psycholoog, die een techniek ontwikkelde genaamd Thought Field Therapy (TFT). Dr. Callahan was geïntrigeerd door de traditionele Chinese geneeskunde en het concept van meridianen, de energiebanen in het lichaam.

Het verhaal van de ontwikkeling van TFT gaat terug naar een patiënt van Dr. Callahan genaamd Mary, die aan een ernstige watervrees leed. Na jaren van therapie zonder succes, probeerde Dr. Callahan iets nieuws: hij vroeg Mary om op een specifiek punt onder haar oog te tappen, een punt dat volgens de Chinese geneeskunde in verband staat met de maagmeridiaan. Tot zijn verbazing verdween Mary's angst voor water onmiddellijk. Deze ervaring vormde de basis voor de ontwikkeling van TFT.

Gary Craig, een student van Dr. Callahan, wilde deze techniek toegankelijker en eenvoudiger maken, en hij ontwikkelde uiteindelijk EFT. Craig vond dat het niet nodig was om te weten welk meridiaanpunt overeenkwam met welke emotie, zoals in TFT werd voorgesteld. In plaats daarvan ontwikkelde hij een routine van 'tappen' op een reeks meridiaanpunten, ongeacht de specifieke negatieve emotie of fysieke klacht die wordt aangepakt. Hieruit is de EFT ontstaan zoals we die vandaag kennen, een eenvoudige, toegankelijke techniek die iedereen kan leren en toepassen.


Getuigenissen

"Voordat ik EFT ontdekte, was mijn leven beheerst door angst. Alledaagse situaties waren voor mij ontzettend stressvol. Nadat ik EFT begon te gebruiken, merkte ik een aanzienlijke vermindering in mijn angstniveaus. Ik kan nu situaties aan die ik voorheen vermijdde. Het is echt een game-changer geweest voor mijn kwaliteit van leven."

Nadia Deboeck

 "Ik heb jarenlang geworsteld met een traumatische gebeurtenis uit mijn verleden. Therapie heeft me enigszins geholpen, maar ik had het gevoel dat ik er niet echt doorheen kon breken. Toen begon ik met EFT, en de resultaten zijn verbazingwekkend. Ik kan nu aan die gebeurtenis denken zonder dat het me van streek maakt. Ik heb eindelijk het gevoel dat ik het heb verwerkt en verder kan." 

Johan Vancalster 

"Als iemand die al jaren worstelde met chronische rugpijn, was mijn kwaliteit van leven aanzienlijk verminderd. Ik had alles geprobeerd, van fysiotherapie tot pijnstillers, maar de verlichting was altijd tijdelijk. Toen kwam ik in contact met Bettina, een EFT-specialist. Ik was aanvankelijk sceptisch, maar besloot het een kans te geven. Na enkele sessies begon ik een aanzienlijke vermindering van mijn pijn te ervaren. Niet alleen hielp EFT mij met mijn rugpijn, het hielp me ook om te gaan met de onderliggende stress die deze chronische pijn in mijn leven veroorzaakte. Ik wil Bettina bedanken voor het bieden van deze levensveranderende oplossing. Ik voel me nu krachtiger, meer in controle en kan weer genieten van het leven zonder voortdurende pijn."

Miranda Aerts

Wanneer EFT Tapping niet werkt 

Als we het hebben over EFT, wil ik graag benadrukken dat het een zeer effectieve techniek is. Maar zoals met alles, kan het soms zijn dat het niet voor iedereen werkt. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden die kunnen bijdragen aan het niet verkrijgen van de gewenste resultaten van EFT.

  • Een van de factoren is wanneer je bepaalde medicatie gebruikt. Sommige medicatie kan de werkzaamheid van EFT beïnvloeden, dus het is belangrijk om dit met je arts te bespreken voordat je met EFT begint.
  • Een andere factor is wanneer je moeilijk bij je emoties kunt komen. Sommige mensen hebben moeite om verbinding te maken met hun gevoelens, en dit kan de effectiviteit van EFT beïnvloeden.
  • Een derde factor is wanneer je overtuigd bent dat EFT niet werkt. Als je niet in de techniek gelooft, kan dit invloed hebben op hoe goed het werkt voor jou.
  • Tot slot, wanneer je iets raars vindt aan EFT kan dit invloed hebben op de effectiviteit. Het is belangrijk om een techniek te kiezen waar je je comfortabel bij voelt en waar je in gelooft.

Als je deze factoren herkent, aarzel dan niet om mijn professionele hulp te zoeken. IK ben opgeleid door Carry en kan je helpen bij het werken met deze belemmeringen zodat je toch kunt genieten van de vele voordelen van EFT.