Aandacht voor je oordelen


De komende dagen mag jij bewust worden van je oordelende ego. Iedereen heeft dat, en je ego vindt het nu eenmaal fijn te oordelen en de wereld in de delen in goed en slecht.

Het is jouw taak je daar bewust van te worden. Daar werken we vandaag aan. 

Hoe?

Wanneer er iets gebeurt dat je echt niet kan goedkeuren of wanneer je iets fouts ziet gebeuren, dan mag je daar voor uitkomen en je bewust van worden. Neem je voor dat je je oordelen dan enkel wil erkennen en opmerken, en dat je niets aan je oordelen moet veranderen. Het is nu eenmaal een bezigheid van je hersenen. Merk het op.

  1. Wees alert van je oordelende gedachten. Merk op voor welke input je gedachten kiezen.
  2. Focus op je ademhaling. Op die manier word je getransporteerd naar het huidige moment en kom je uit je oordelende gedachten.
  3. Adem rustig in en uit. Blijf dit herhalen terwijl je je concentreert. Concentreer je op je buik terwijl je dat doet.
  4. Merk op hoe de focus op de ademhaling ligt en niet langer op het oordelen. Dat het je kunnen loslaten. Je bent uit je oordelen-cirkel gestapt.

Waarom?

Het complexe menselijke bestaan moet soms in hokjes geduwd worden. Op die manier blijft het eenvoudig en overzichtelijk. Het nadeel daaraan is dat je mensen en ideeën onder constante spanning zet. Het is belangrijk te weten dat het gebeurt, maar het is ook belangrijk dat je er niet in moet meegaan. Het geeft je alleen maar stress.

Als we alles veroordelen, kunnen we niets leren. - Steve Maraboli