'Anti-Stress & Relax Programma

Week 4

Assertiviteit is een belangrijk onderdeel binnen dit programma. Wij, mensen met agorafobie, komen in het algemeen te weinig op voor wat we zelf willen.

En als we dat dan toch doen, dan is het meestal door viesgezind te zijn of via een vorm van ruzie.

Het spreekt voor zich dat dat ook anders kan. Assertiviteit biedt hier de oplossing. Het is opkomen voor jezelf. JIJ bent de nr één prioriteit voor jezelf. Al de rest en al de anderen komen op de tweede plaats.

Dat is niet egoïstisch. Anderen zijn nog steeds erg belangrijk voor je en je kan er nog veel voor doen, MAAR enkel als dat in lijn ligt met je EIGEN doelen, waarden en normen.

Wanneer je assertief bent, dan spreek je in de "IK" vorm. Wanneer iemand iets doet wat je stoort, dan begin je dus niet met: "jij deed dit, jij deed dat", maar je zegt: "ik vind dit storend, ik ben gekwetst door wat je zei". De IK vorm is hier erg belangrijk.

De redenen zijn veelzijdig, maar een belangrijke is dat je zo niet agressief te werk gaat en de andere persoon niet automatisch in de verdediging zal duiken en je standpunt zal evalueren. Sprak je met jij, dan gaat die andere zich meteen verdedigen, waardoor je standpunt, hoe goed ook, meteen op verzet stuit.

Leer ook NEEN zeggen wanneer je iets niet wil doen. En daar hoef je geen excuus of een uitleg ter rechtvaardiging achter te plakken. Een assertief persoon kan gewoon neen zeggen. "Wil je mee komen helpen voor dit of dat". "Neen". Niet "Neen, want ik moet zelf dit of dat doen" terwijl je 'dit of dat' uitgevonden hebt en eigenlijk niets te doen hebt. Een simpele Neen volstaat. Verwacht in het begin een raar gezicht van de mensen die altijd een ja gewoon zijn van jou. Nu staan ze face to face met de nieuwe jij, en dat is verschieten.

In het begin zal dit raar aanvoelen, want je zal waarschijnlijk de persoon die jij voor de buitenwereld bent wat veranderen. Van 'de persoon die alles voor iedereen doet' wordt je 'de persoon die dat enkel doet wanneer dat hem/haar past'. Toch ben je al zo, want je voelt je meer dan waarschijnlijk zelf wat lastig wanneer je het zoveelste ding voor iemand anders tegen je zin doet.

Anderen zijn gewoon dat je wat van hen afhangt. Dat hoeft niet meer, en hoe meer je op je eigen benen staat, hoe meer zij dat aanvoelen. Het is mogelijk dat ze je daarover aanspreken, het is zelf mogelijk dat ze die onafhankelijkheid proberen tegen te gaan! Dat is niet slecht bedoeld, maar een normale reactie van hen. Geef hier niet aan toe, ze zullen de nieuwe jij nog meer respecteren.

Daar komt na deze sessie verandering in.

Let deze week goed op je caffeïne- en suikerinname en sport voldoende. Het zal tijdens de volgende sessie van pas komen!

Huistaken

  • Wees steeds assertiever, en kom op voor jezelf. Anderen zullen daar in het begin raar op reageren. Hou echter voet bij stuk!
  • Als je een misstap zet, en toch toezegt voor iets wat je niet echt wou doen. Schrijf dan voor jezelf op wat je in het vervolg zal zeggen in die situatie.
  • Blijf naar je relaxatieCD luisteren
  • Verbruik nog steeds geen caffeïne, pas op met zoetigheden en blijf steeds meer bewegen. Je zal het nodig hebben voor de volgende sessie die eraan komt.