10 natuurlijke middelen als je vocht vasthoudt

11-08-2021

Wat veroorzaakt het vasthouden van vocht?

Het vasthouden van vocht in de benen en armen kan verschillende oorzaken hebben. Ons lichaam bestaat uit minstens 70% water. Het is dus niet verwonderlijk dat ons lichaam er een heel proces op na houdt om dat vocht te reguleren. Soms loopt daar echter wel eens iets mis.

Zwelling door vocht is een gevolg als onze capillaire vaten (de hele fijne bloedvaten in ons lichaam) gaan 'lekken'. Ze verliezen dan vocht naar hun omgeving waardoor het omliggende weefsel gaat zwellen. De oorzaak van dergelijk 'lekken' is een te hoge bloeddruk, het uitoefenen van druk van buitenaf, of bij beschadiging van de capillaire vaten.

Alle drie de oorzaken kunnen op hun beurt door verschillende factoren getriggerd worden. Een blessure is de meest voor de hand liggende factor. Ook medicijnen kunnen het vasthouden van vocht veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn de hormonenspiegel, zwangerschap, hartproblemen, lever- en nierziekten, enz.

10 tips tegen vocht vasthouden

1. Drink veel water

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar voldoende water drinken voorkomt dat het lichaam vocht gaat vasthouden. Het kan immer zijn dat je lichaam reageert op een watertekort. Drink dus voldoende water, verspreid doorheen de dag.

2. Eet minder zout

Natrium kan er voor zorgen dat je lichaam vocht vasthoudt. Onze voornaamste bron van natrium is zout. Het kan je dus helpen om even je zoutopname te beperken. Denk hierbij niet voornamelijk aan het zout dat je in je kookwater strooit, maar aan het zout in het reeds bewerkt voedsel dat je in de supermarkt koopt. Zout wordt veel gebruikt als smaakversterker.

3. Eet rijk aan magnesium

Ook magnesium speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding van je lichaam. Om je lichaam te helpen kan je een magnesiumsupplement nemen of magnesiumrijk voedsel eten.

4. Beweeg

Geregeld bewegen is belangrijk om het vasthouden van vocht te voorkomen. Zeker wanneer je een zittende job hebt kan het helpen om af en toe eens rond te lopen of om 's avonds een wandeling of fietstocht te maken.

5. Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht veroorzaakt extra druk op onze bloedvaten en ons lymfesysteem. Hierdoor ontstaat al snel het probleem van gezwollen ledematen door het vasthouden van vocht. Heb je veel last van vochtophopingen en heb je overgewicht? Dan is het aangeraden om te proberen wat van je gewicht kwijt te raken.

6. Neem een bad met zuiveringszout/bitterzout

Een bad in water met zuiveringszout of bitterzout (ook wel epsomzout of Engels zout genoemd) kan helpen het overmatige vocht uit je ledematen te trekken. Betreft het je voeten of handen? Dan kan je er voor opteren enkel deze onder te dompelen in een emmer met gezouten water.

7. Benen omhoog

Heb je last van vastgehouden vocht in je benen? Dan kan het helpen om even op je rug te gaan liggen met je benen hoger dan je hart. Leg ze op een kussen of steun ze tegen een muur. Hierdoor zal het vocht uit je benen verdwijnen. Dit kan je uiteraard ook doen als het om vocht in je armen betreft.

8. Appelazijn of citroensap

Water met citroensap of enkele theelepels appelazijn helpen om de zuurtegraad van je lichaam ter regelen. Dit, op zijn beurt, helpt te voorkomen dat je lichaam vocht vasthoudt.

9. Vocht afdrijvende kruidenthee

Er zijn bepaalde soorten kruidenthee die helpen met het afdrijven van onder andere vocht en gifstoffen. Bijvoorbeeld thee met brandnetel, meidoorn of paardenbloem zijn hiervoor geschikt.

10. Stop met roken

Roken kan eveneens een oorzaak zijn voor het vasthouden van water. Het is alles behalve gezond voor je lichaam. Ben je een roker die geregeld last heeft van vastgehouden vocht? Dan zal de oorzaak bijna zeker bij het roken liggen.

Conclusie

Iedereen heeft wel eens last van vastgehouden vocht. Gelukkig zijn er vele mogelijke middelen waarmee je dit kan voorkomen, oplossen en/of tegengaan. In de blogs kan je nog heel wat andere tips terugvinden tegen het vasthouden van vocht. Kom zeker eens een kijkje nemen.

Meer weten over een gezonde levensstijl?