Tips om je gedachten lost te laten

02-06-2021

Hoe ontstaan gedachten?

Heb je je al ooit afgevraagd wat gedachten net zijn en waar ze vandaan komen? Eigenlijk zijn het maar vreemde dingen vind ik; ze ontstaan gewoon. Plots zijn ze daar. Ongeacht of het positieve of negatieve gedachten zijn, ze zitten gewoon in je hoofd.

Wetenschappelijk kan het volgende gezegd worden: Je gedachten ontstaan in je prefrontale cortex (deze bevindt zich vlak boven je ogen). De rechter kant is verantwoordelijk voor negatieve gedachten, de linkerkant produceert positieve gedachten.

Wat zijn gedachten?

Een gedachte is in wezen het overdenken van de informatie die je verzamelt met je ogen, je oren, je neus, enz.

"Gedachten zijn geen feiten" is één van de belangrijkste inzichten die ik ooit ben tegengekomen.

Onze gedachten kunnen een grote invloed hebben op ons gemoed, maar het is belangrijk te onthouden dat onze gedachten niet altijd waar zijn. Een gedachte is het gevolg van een denkproces. Ze is niet meer dan een mentale gebeurtenis.

Je gedachten kan je ten alle tijden veranderen!

Tips om je gedachten los te laten

Uiteraard is het loslaten van je gedachten niet zo eenvoudig als het klinkt. Je zal je misschien wel al afgevraagd hebben hoe je dit net aanpakt? Ik geef je hieronder enkele tips waarmee je aan de slag kan gaan.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen met het loslaten van je gedachten. Ook mediteren is een goede methode.

Als je sterk visueel bent ingesteld kan je je bv. inbeelden dat je in een weide ligt en naar de hemel kijkt. Als er negatieve gevoelens bij je opkomen blaas je ze weg richting de wolken waar ze vervolgens wegdrijven.

Ben je minder visueel ingesteld, dan kan je je inbeelden dat je de negatieve gedachten uit je lichaam laat stromen wanneer je uitademt. Eventueel kan je de gedachten opschrijven om ze uit je systeem te krijgen. Erg krachtig wordt het wanneer je dit papier vervolgens in brand steekt. Pas wel op dat je je vingers of de tafel niet verbrandt!

Het zijn geen feiten!

Zoals ik eerder al heb aangehaald zijn gedachten geen feiten. Komt er een negatieve gedachte bij je op, stel je dan de vraag hoe waar ze net is. Is hetgeen je denkt iets dat je in twijfel kan trekken? Als je je beter voelde, zou je dan nog steeds denken wat je aan het denken bent?

Kortom, ga na of je feit en emotie niet door elkaar aan het halen bent.

Waarom denk je zo?

De bron van de negatieve gedachte vinden kan vaak al helpen met het loslaten van de gedachte. Misschien heeft je collega net iets gezegd wat je stemming beïnvloed heeft? Heb je het gevoel dat je een taak niet goed hebt uitgevoerd omdat je eisen te hoog liggen? Ben je zwart-wit aan het denken?

Als je de bron van je gedachten kent, kan je daar starten met het loslaten. Als je kan toegeven dat het helemaal niet zo perfect moet zijn, of dat die opmerking van je collega niet slecht bedoeld was, dan zal de gedachte al snel zijn invloed verliezen.

Conclusie

Gedachten zijn vreemde dingen met grote gevolgen. Hebben we ons allemaal niet al eens laten beïnvloeden door de gedachten die door ons hoofd gaan?

Hopelijk heb ik je met deze blog kunnen aangeven dat onze gedachten onze stemming niet hoeven te bepalen. Laat de negatieve gedachten los en kom positiever in het leven te staan.

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over hoe rust in je hoofd kan ervaren?