Ben jij hoogsensitief en kan mindfulness je helpen?

19-05-2021

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit of HSP is een term die je ongetwijfeld het voorbije jaar wel eens hebt horen passeren; ze heeft immers tijdlang aardig wat aandacht gekregen van de media. Maar wat is die hoogsensitiviteit nu echt?

Een hoogsensitief persoon verwerkt externe prikkels dieper dan een niet-hoogsensitief persoon. Dit wil zeggen dat ze meer prikkels te verwerken krijgen en hieruit ook meer informatie kunnen halen.

Hieronder noteer ik enkele kenmerken van hoogsensitieve personen. Indien je wilt weten of je zelf hoogsensitief bent, dan kan je online eenvoudig enkele tests terugvinden.

  • Je reageert gemiddeld sterker op emoties
  • Je bent gevoelig voor sterke geluiden/geuren
  • Je hebt een uitgebreide fantasie en een rijk gevoelsleven
  • Je hebt moeite met kritiek, je trekt je dit erg hard aan
  • Je prefereert om alleen te werken/sporten in plaats van in teamverband

Wat is Mindfulness bij Hoogsensitief?

Als hoogsensitief persoon kan je heel wat baat hebben bij mindfulness. Veel hoogsensitieve mensen hebben als kind te horen gekregen dat ze 'stoerder' moesten zijn en zich 'minder moeten aanstellen'. Ik merk meer dan eens dat dit ertoe geleid heeft dat hoogsensitieven zich gaat aanpassen aan hun omgeving en daarbij vergeten zichzelf te zijn.

Mindfulness kan je helpen om je ware zelf terug te vinden. Verder leert het je ook om nuchterder naar je emoties te kijken en de sociale standaarden met een kritische blijk te beoordelen. Bovendien leert het je om de inkomende prikkels onder controle te houden.

Tips voor Mindfulness bij Hoogsensitief

Meditatie met aandacht voor de ademhaling is een zeer goede oefening als je hoogsensitief bent. Ons lichaam reageert immers op onze emoties en de binnenkomende prikkels. Wanneer je veel te verwerken krijgt, zal je lichaam al snel verkrampen en je ademhaling versnellen. Bewust ademhalen leert je deze verkramping tegen te gaan.

Ook bodyscans zijn onmisbaar. Het leert je om bewust te zijn van je lichaam. Door een bodyscan uit te voeren kan je ontdekken of je al dan niet aan het verkrampen bent en waar. Op deze manier kan je er bewust voor kiezen opnieuw te ontspannen en rust te vinden.Zin om meer over Mindfulness te weten?