De slimste manier om je gedachten los te laten

13-08-2021

Je gedachten

Heb jij dat soms ook, dat je gedachten het overnemen? Je probeert iets heel eenvoudigs te bedenken en ineens zit je met je gedachten vast. Dat gaat dan over gedachten om wat anderen over je denken, over gedachten die zeggen hoe je leven had kunnen zijn... echte piekergedachten.

Iedereen windt zich wel eens op in gedachten over heel onbelangrijke zaken. Je moet wel opletten dat dit niet de bovenhand neemt en dat het niet zorgt voor onaangename stress en een overweldigend gevoel. Je gedachten mogen je leven niet overnemen.

Die gedachten die je hebt zijn vaak onterecht. Als je even dieper nadenkt zal je dat zelf ook wel snappen. Zo moet je je helemaal geen zorgen maken over wat anderen denken. Ze zijn er waarschijnlijk niet eens mee bezig en maken zich net als jou zorgen over zichzelf. En dan nog, jij bent de enige die je leven in handen heeft en tevreden moet zijn op het einde van de dag over hoe jij in het leven staat.

Een ander negatief gevolg van die gedachten vasthouden: het zorgt ervoor dat er geen plaats is voor positieve gedachten. Je hebt alleen nog maar plaats voor die negatieve gedachten en kan alleen nog maar denken aan dat. Het zorgt ervoor dat je minder enthousiast wordt en positieve dingen je minder blij maken. Je hebt dat nu waarschijnlijk niet door, omdat je niet anders gewend bent. Daarom is het zo belangrijk dat je echt bewust je best doet los te laten.

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar hoe pakt je dat nu ook echt aan, die gedachten loslaten?

Kan je die gedachten loslaten?

Ik zie je al twijfelen bij deze vraag... Het antwoord is dat je je gedachten echt wel kan loslaten. Jij gelooft het misschien zelf nog niet, maar lees toch even door hoe die gedachten kan loslaten en een stressvrij leven kan leiden.

Wat is dat, loslaten?

'Loslaten', het woord klinkt heel simpel. Dat is het ook. Jij moet gewoon je gedachten over zaken die je veel energie kosten, laten gaan. Het is vergelijkbaar met iets in je handen houden. Na een tijd wordt het zwaarder en kan je het niet meer houden. Dan zal je het ook even neerzetten. Dit is wat je met je gedachten hoort te doen. Ook dan zal je voelen wat je voelt bij het neerzetten van iets zwaars: bevrijding, een last van je schouders en vrijheid om na te denken over zaken die er echt toedoen.

Je slimme hersenen laten dit wel niet altijd zo makkelijk toe als het net klonk. Onze hersenen geraken soms geobsedeerd door iets, waardoor we het niet kunnen loslaten. Wanneer die gedachten ons dan blijven bezighouden en we niet het gewenste resultaat krijgen of we gaan piekeren, worden we steeds onrustiger. Het veroorzaakt zelfs een hoge bloeddruk, stress en vraagt in het algemeen heel veel van je lichaam.

Voordelen van loslaten:

  • Je hebt plaats voor positieve gedachten
  • Je hebt meer rust
  • Je hebt meer oor naar andere mensen
  • Je krijgt meer motivatie
  • Je lichaam krijgt meer energie
  • Je krijgt een gevoel van liefde voor jezelf

Hoe starten?

  • Controle

Start met bij jezelf te denken: 'Waar heb ik controle over?'

Er zijn zaken in het leven waar je volledige controle over hebt. Dat zijn de zaken van jezelf. Jij hebt onder controle hoe jij handelt in situaties, hoe jij reageert op mensen en hoe jij je leven leidt.

Er zijn ook zaken waar je nauwelijks of geen controle over hebt. Denk aan het verleden, je omgeving, reacties van mensen uit je omgeving, de actualiteit... Dit zijn vaak de dingen die in je gedachten blijven plakken, toch? Stel jezelf dan de vraag: 'Heb ik hier controle over?' Als het antwoord 'neen' is, laat die gedachten dan los. Erken dat je niet meer kan doen en dat je vooral moet focussen op jezelf.

Nu denk je misschien 'Goed en wel, maar hoe mensen over me denken heb ik toch onder controle?' Natuurlijk, dit heb je inderdaad deels onder controle, maar ook nooit helemaal. Mensen zullen altijd denken wat ze denken, wat jij er ook aan doet of hoe jij je er ook bij voelt. Wat die mensen denken is ook helemaal niet van belang. Jij vult zelf in hoe je bent, wat anderen denken moet daarom niet kloppen.

  • Perfectie

Als je jezelf de vraag hebt gesteld of je er controle over hebt, ben je klaar voor de volgende stap. Hij hangt nog steeds samen met die controle. Het gaat over de perfectie die je gedachten ongetwijfeld ook bezighoudt. Want, perfectie bestaat niet.

Toch zeker niet de vorm van perfectie die jij probeert na te streven. Je kunt namelijk onmogelijk alles hebben wat je wilt en zoals je het wilt. Jij bent niet perfect... wat een geluk, anders zou het maar saai zijn! 

Je moet je de realiteit voor ogen houden. Die is nooit, voor niemand, altijd perfect. Het is daarom een gevecht dat je altijd zal verliezen. Jij hebt niet in handen hoe alles rondom je werkt. Stop dus met vechten! Zie de vreugde in kleine dingen die wel werken. Geef niet op hard te werken, maar zie in dat elke kleine overwinning al goed is. Leer op die manier wanneer je iets kan loslaten.

Wat zijn goede oefeningen om je gedachten los te laten?

  • Zorg voor back-up

Geen back up van personen, maar wel een plan B! Niet alles gaat altijd zoals je wenst en je hebt niet altijd over alles controle, dat hebben we net besproken. Een manier hoe je stiekem toch meer controle kan hebben, is door een plan B te bedenken.

Zo plande ik voor mijn verjaardag om een hele namiddag in de bos te gaan wandelen. Wanneer het zo ver was, bleek dat het pijpenstelen regende. Gelukkig had ik dat al in rekening gehouden en een gezellige middag met een tasje thee en mijn favoriete mensen als back-up plan bedacht. Zo had ik toch een leuke verjaardag en moest ik niet heel de dag denken: 'Wat voor een zielige verjaardag heb ik'.

Is nu een heel simpel voorbeeld, maar ook in de grotere dingen kan het je helpen om na te denken over de 'wat als' optie. Als je voelt dat je je trein gaat missen, als je voelt dat je een deadline niet gaat halen... denk even na over de alternatieve opties. Dat doen in plaats van piekeren, gaat je erg vooruithelpen en ervoor zorgen dat je niet vast blijft zitten in die negatieve spiraal.

  • Wees dankbaar

Wanneer je niet krijgt wat je wil, geraak je vaak in een spiraal waar je vergeet voor wat je wel dankbaar bent. Denk eens even na... Ook al loopt er één ding fout, wilt dit niet zeggen dat je niks meer hebt om dankbaar voor te zijn.

Je hebt meer in je leven dat het ene ding dat niet loopt zoals je dacht. Als het je kan helpen, kan je even noteren welke dingen je wel gelukkig maken. Neem een blad en maak twee kolommen. Eentje die focust op de dingen die er mislopen en eentje die focust op de zaken die wel positief zijn in je leven. Blijf doorgaan tot je één item meer hebt op de positieve lijst. Je zal zien, het gaat vanzelf.

  • Keer je tot jezelf

Vaak hebben we schrik voor het onbekende. Alle nieuwe dingen wekken gedachten in ons op van angst. 'Zal ik dat wel kunnen?' 'Ben ik er goed genoeg voor?' 'Durf ik dat wel?' Geloof me, iedereen denkt dat wel eens. Maar probeer je eens tot jezelf te keren en na te denken... Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat geef je af, wat win je bij?

Als je bijvoorbeeld een baan doet die je echt niet gelukkig maakt, maar je te bang bent een nieuwe te zoeken, moet je toch eens nadenken. De pro's zijn veel groter dan de contra die gewoon zegt 'ik durf niet'. Als je elke keer zaken uit de weg gaat omdat je niet durft, ga je nooit ergens geraken en was je al nooit op de plaats waar je vandaag staat. Je wil toch niet met spijt leven, gewoon omdat je negatieve gedachten het even overnemen? Opnieuw... een lijstje maken kan helpen.

  • Houd anderhalve meter afstand

Wanneer je vastzit in je gedachten heb je vaak enkel oog voor die gedachten. De emoties in je binnenste laaien op en ze nemen alles over. Je ziet ze als onderdeel van je zijn en kan ze op die manier niet loslaten.

Daarom is het belangrijk afstand te nemen van je emoties en je gedachten. Zet een stap naar achter en hou anderhalve meter afstand om zo te zien wat er nu echt speelt. Neem eerst al je gedachten waar. Realiseer dat je deze gedachten niet bent en ze gewoon in je hoofd zijn gepopt. Het is belangrijk dat je beseft dat je je gedachten niet bent, maar dat je ze enkel voelt.

Een extra goede oefening: een online training

Meer tips om je leven leuker te maken? Dat kan!

Stap voor stap kies ik er voor je te begeleiden in mijn online mindfulness training. Zo ontdek je nog kleine dingen die je kan doen om je gedachten aan te pakken, maar ook om algemeen meer rust te vinden in je dagen. Ik beloof dat je na die training een bewuster leven zal leiden waarin je alles wat meer onder controle hebt, inclusief je gedachten.

Met de online training van Puur Happy leer je om een diepere verbinding met jouw ziel te maken, om meer van het leven te gaan genieten en om jouw eigen weg in het leven te gaan vinden.

Je bent en blijf immers de baas van jouw eigen leven; stress en onrustige gevoelens moeten absoluut niet de overhand gaan krijgen.

Deze Happy Mindful training bestaat in totaal uit 8 verschillende modules. Per week voer je één module uit, waardoor je dus 8 weken lang met deze module bezig bent. In deze 8 weken ben je op een bewuste én juiste wijze met mindfulness bezig; hier pluk je al snel de vruchten van.

Heb je hier interesse in?

Kijk dan snel in ons aanbod! 

Vergeet niet, BE HAPPY

Liefs Bettina

Meer weten over hoe jij je leven kan aanpakken?