Is mindfulness een hulp bij kanker?

22-06-2021

Een diagnose, wat nu?

De diagnose van kanker wordt gesteld. Dit is een hele klap, of het nu jijzelf bent die de diagnose krijgt, of een familielid of vriend(in). De klap is altijd groot en vaak is er nagenoeg geen tijd om hierbij stil te staan. Tijd is immers belangrijk en, zeker wanneer jijzelf de diagnose gekregen hebt, je leven wordt op zijn kop gezet en overheerst met behandelingen en doktersbezoeken.

Toch haalt de realiteit je op een bepaald moment in. Na die eerste rush van behandelingen lijkt de wereld weer even stil te vallen en lijkt alles écht reëel te worden. Zowel fysiek als mentaal heb je zwaar onder stress gestaan. Misschien lijkt je lichaam wel dat van jezelf niet meer. Misschien heb je te kampen met zware gedachten. Misschien heeft alles je zo overrompelt dat je je nu wat verloren voelt.

Mindfulness kan je helpen om deze verwarrende en stressvolle periode door te komen. Het helpt je immers om

  • Je lichaam opnieuw te leren kennen
  • Helderheid te scheppen in hoe je je net voelt
  • Stress te verminderen
  • (Negatieve) gedachtenpatronen te doorbreken
  • De situatie zoals ze is te aanvaarden

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een praktijk die je leert om je in het Nu te begeven. Het traint je om aandacht te hebben voor wat is, in plaats van wat kan zijn.

Veel van onze spanningen en problemen ontstaan omdat we hopen dat een bepaalde situatie anders zou zijn. We denken terug aan hoe goed het vroeger was of we kijken naar de toekomst en vrezen dat dit niet zal zijn zoals wij het willen. We vergeten hierbij vaak om aandacht te geven aan wat we hebben, wat we voelen, en hoe we daarmee om kunnen gaan.

Dat is dus wat Mindfulness doet.

In het Nu staan leer je door middel van verschillende oefeningen zoals

  • Meditatie
  • Body scans
  • Aandachtstraining
  • Ademhalingsoefeningen
  • Vergevingsoefiningen

Hoe helpt Mindfulness bij kanker?

Er is al aardig wat onderzoek gedaan naar mindfulness. Het is geen techniek die je kanker zal genezen, maar het zal je wel helpen deze moeilijke periode te doorkomen. De rust en de vermindering van stress zal je genezing wél ondersteunen.

Wanneer je de diagnose krijgt lijkt het vaak alsof je maar twee opties hebt: apathie of je volledig laten overspoelen. Mindfulness geeft je een manier om tussen beide opties door te zeilen.

De basis van mindfulness is dat je je bewust wordt van je eigen lichaam en geest. Je leert om opmerkzaam te zijn voor wat je denkt en voelt. Vervolgens leer je om je emoties en gedachten te aanvaarden zonder ze te veroordelen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je

  • Kwaad bent omdat je lichaam je in de steek heeft gelaten.
  • Overweldigt bent door al wat gebeurd is en je het gevoel hebt dat je geen vat meer hebt op het leven.
  • Voortdurend neveneffecten ervaart ten gevolge van de behandeling.
  • Je in de steek gelaten voelt door je vrienden/familie.
  • Niet goed weet hoe je toekomst er nu uit gaat zien.

Al deze gevoelens, hetzij psychisch, hetzij fysisch, mogen er zijn. Het is helemaal ok. Je maakt immers iets mee dat een immense impact heeft op je leven. Soms zijn deze emoties echter moeilijk om toe te laten of los te laten. Zo kan kwaad zijn immers makkelijker zijn dan je eigen kwetsbaarheid in de ogen zien.

Mindfulness leert je om je gevoelens toe te laten en ze te laten passeren. Je negeert ze niet. Je erkent dat ze er zijn en laat ze vervolgens aan je voorbijgaan zonder ze de veroordelen. Alsof je gedachten wolken zijn die voorbij waaien.

Je kan mindfulness zien als een vriend of vriendin die je niet gaat vertellen dat je maar 'moet stoppen met aan je ziekte te denken' of mee in paniek schiet omdat ze niet weten wat doen, maar een vriend(in) die naar je luistert en je ondersteunt in je traject.

De voordelen van Mindfulness

Mindfulness kan je dus helpen in deze moeilijke periode. De voordelen van mindfulness zijn de volgende

  • Je weet wat er écht aan de gang is me je emoties en je lichaam
  • Je kan beter omgaan met stress en negatieve gedachten
  • Je bent in staat automatische gedachtenpatronen te doorbreken

Verder zorgt het ervoor dat je je over het algemeen beter gaat voelen. Vaak geeft mindfulness je een gevoel van controle in een situatie waar het soms lijkt dat ze je helemaal ontnomen is.

En dit geldt niet alleen voor de patiënt, maar ook voor diegenen in hun omgeving. Iemand waar je veel voor geeft zien lijden is immers niet eenvoudig. Vaak is er bijkomende zorg nodig en dient er een tweede persoon aanwezig te zijn bij behandelingen. Ook voor zij die betrokken zijn bij het proces kan mindfulness helpen om orde te scheppen in de chaos en te voorkomen dat je overweldigd raakt.

Hoe kan Mindfulness helpen?

Er werd bewezen dat Mindfulness één van de beste remedies is tegen (terugkerende) depressie. Het helpt je om te gaan met je negatieve gedachten en emoties.

Veel therapieën focussen op het positief maken van je gedachtenpatronen en het ondernemen van actie. Hierbij wordt vaak vergeten om de depressie te aanvaarden en echt te voelen. Er wordt ons geleerd om alle negativiteit te onderdrukken waardoor ze steevast op een ander moment weer de kop op steekt.

Mindfulness staat ons toe de depressie lichamelijk te voelen en leert ons hiermee om te gaan. Belangrijk is om de emoties en gevoelens niet te onderdrukken of te veroordelen. Je leert om niet te reageren op de negativiteit en deze gewoon aan jezelf voorbij te laten gaan.

Ik wens je alvast veel sterkte in deze moeilijke tijden. Geloof ook in jezelf.

Veel liefs,

Bettina!

Wil je meer weten over Mindfulness?