Ontdek de beste tips voor je aan Yoga begint

11-08-2021

Hoe begin je aan yoga?

Je wilt aan yoga beginnen. Het klinkt simpel, maar als je eenmaal op zoek gaat naar hoe je kan starten, dan blijkt het plots zo eenvoudig niet meer. Hieronder geef ik je enkele belangrijke tips mee waardoor je makkelijk kan beslissen waar en hoe je het best aan yoga kan beginnen.

Vier belangrijke tips

1) Waarom wil je yoga doen?

Niet alle yoga stijlen zijn hetzelfde. Ze hebben verschillende doelen en een verschillende aanpak. Daarom is het belangrijk dat je op voorhand goed weet waarom je net yoga wil gaan doen. Wil je graag een fysieke inspanning? Je lichaam soepeler en steviger maken? Of wil je je lichaam ontspannen? Ben je op zoek naar een spirituele ervaring? Of wil je graag rust in je hoofd? Als je dit weet, dan heb je een basis om te kiezen tussen de verschillende yoga stijlen.

2) Welke stijl wil je beoefenen?

Er zijn dus verschillende yoga stijlen. In een andere blog leg ik je in detail uit welke de meest voorkomende stijlen zijn en wat ze net inhouden. Toch geef ik je hier graag voor de volledigheid een samenvatting:

Ashtanga yoga en Bikram yoga zijn allebei erg fysische yoga stijlen. Bij deze stijlen wordt er niet gemediteerd en worden er ook geen mantra's gezongen.

Iyengar yoga doorloopt net als Ashtanga en Bikram heel wat posities maar is sterk gefocust op precisie en detail. Het is een zeer technische yoga stijl.

Yin yoga richt zich voornamelijk op het ontspannen van spieren en gewrichten. Deze stijl wordt grotendeels al zittend en liggend uitgevoerd.

Kundalini yoga is een spirituele yoga vorm waarbij onder andere mantra's gezongen worden.

Hatha yoga is dan weer gericht op de ademhaling en op het verwerken van gedachten en emoties. Het is in zekere zin de yoga equivalent van mindfulness.

3) Welke verwachtingen heb je?

Het is belangrijk dat je met een open mind naar de yoga lessen gaat. Vaak hoor ik van mensen dat yoga iets heel anders is dan wat ze zich erbij hadden voorgesteld. Laat je dus niet vangen door je verwachtingen en benader yoga met een open geest.

Bovendien is yoga voor iedereen. Het is helemaal niet waar dat je (al) lenig moet zijn om met yoga te starten of dat je hier mager voor moet zijn, of sportief, spiritueel, jong, ... Niets is minder waar. Yoga kan door iedereen beoefend worden.

4) Waar wil je les volgen?

Je kan yoga beoefenen door je in te schrijven in een yogaschool, door video's te volgen op YouTube, of door je in te schrijven voor een online lessenreeks. Alle drie de opties hebben hun voor- en nadelen.

Wil je graag honderd procent zeker zijn dat je de oefeningen correct uitvoert? Dan kies je best voor een yogaschool of een yoga docent. Hier wordt je immers persoonlijk bijgestuurd wanneer je niet helemaal in de juiste houding staat.

Heb je variabele werkuren of heb je alleen tijd wanneer er typisch geen lessen gegeven worden? Dan kan je opteren om via YouTube enkele filmpjes op te zoeken of een online cursus te volgen. Zo kan je in je eigen, vertrouwde omgeving, wanneer je er tijd voor hebt, yoga beoefenen.

Het voordeel aan YouTube is dat het gratis is. Nadelig is dat er zoveel yoga filmpjes en kanalen zijn dat het soms moeilijk is ééntje te vinden die goed bij je past. Je hebt ook geen of weinig garantie dat diegene die de les geeft gekwalificeerd is.

Voor een online yoga cursus dien je te betalen, hoewel dit vaak goedkoper is dan lessen in een yogastudio. Het is dus een geschikt compromis tussen YouTube en de studio.

Heb je kunnen kiezen?

Zo, ik hoop dat ik je hiermee op weg heb kunnen zetten om met yoga te kunnen beginnen. Het lijkt misschien wat overweldigend, maar als je mijn tips gebruikt, dan zal je al snel een cursus vinden die bij je past. Daar ben ik zeker van. Veel succes!

Meer weten over yoga of het zelf eens proberen?