Ontdek hoe je slapeloosheid kan tegengaan met Mindfulness

26-05-2021

Wat is slaaploosheid?

Iedereen heeft weleens een avond waarop het in slaap vallen maar moeilijk gaat. Wanneer dit echter vaker voorvalt, of wanneer het echt wel heel lang duurt voordat je in slaap kan vallen, kunnen we spreken over slaaploosheid.

Slaaploosheid kan heel wat averechtse effecten hebben. Op korte termijn ben je de volgende dag uiteraard moe en kan je problemen ervaren om je te concentreren. Op lange termijn kan slaaploosheid negatieve gevolgen creëren voor je algemene gezondheid.

Hoe kan Mindfulness helpen?

Slaaploosheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door piekeren. Het lijkt wel alsof je je hoofd niet kan afzetten. De gedachten blijven eindeloos door je hoofd tuimelen.
Mindfulness kan helpen om dit proces te doorbreken.

Met mindfulness leer je je zintuigen te richten op het nu en op je lichaam. Dit brengt rust met zich mee en zal ervoor zorgen dat je in slaap kan vallen. Ook door overdag mindfulness te beoefenen zal je 's avonds makkelijker in slaap vallen.
Je neemt immers veel minder spanning en problemen mee naar je bed.

Tips voor Mindfulness bij Slaaploosheid

  • Probeer de gedachten die bij je opkomen te visualiseren als wolken. Laat ze vervolgens aan je voorbij zweven. Aanvaard dat ze er zijn maar schenk ze verder geen aandacht.
  • Doe een bodyscan. Verplaats zo je aandacht naar je lichaam.
  • Verleg je focus naar je ademhaling. Haal bewust adem. Leg eventueel je handen op je buik en voel ze op en neer gaan.
  • Maak voor het slapen gaan een mindful wandeling. Dit kan best buiten, maar kan eventueel ook binnenshuis door heel aandachtig de dingen die je ziet in je op te nemen. Probeer hierbij wel te voorkomen dat je een to-do lijstje gaat maken.


Slaaploosheid kan een probleem zijn dat lang aansleept. Maak er nu komaf mee met mijn nuttige tips. Jij kan het! 

Veel liefs, 

Bettina!

Wil je meer weten over Mindfulness?