Saboterende gedachten die je los moet laten om af te vallen. (En hoe je ze kan veranderen.)

11-08-2021

De invloed van gedachten

Onze gedachten hebben aardig wat invloed op onze stemming. Als we negatieve gedachten in ons hoofd hebben zitten, dan is de kans groot dat je je in een slechte stemming bevindt. Zit je hoofd vol positieve gedachten, dan ben je ongetwijfeld in een vrolijke bui.

Diezelfde gedachten beïnvloeden ook ons gedrag. Als je denkt dat je goed bezig bent, dan zal je je werk met zelfvertrouwen voorbrengen. Heb je het gevoel dat je niet voldoende gepresteerd hebt? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk iets terughoudender zijn wanneer je je werk voorlegt.

Gedachten bij het afslanken

Je vraagt je misschien af wat dit te maken heeft met afslanken. Wel, door de invloed die onze gedachten op ons hebben, kunnen ze je poging tot afslanken in de weg zitten.

Als je een eetdagboek bijhoudt, dan is het interessant om daar ook je gedachten omtrent je eten bij te zetten. Op deze manier word je je bewust van de negatieve gedachten die ertussen sluipen. Deze werken je tegen. Ze geven je een slecht gevoel, ofwel over wat je eet, ofwel over je eetgedrag, ofwel over je zelfbeeld. Waar het ook over gaat, ze maken het afslanken heel wat moeilijker.

Het is belangrijk je te realiseren dat gedachten geen feiten zijn. Het is niet omdat je iets denkt dat het ook zo is.

Wat doe je dan met die negatieve gedachten? Ze opmerken, vooral op het moment dat je ze denkt, en erkennen dat ze je niet verder helpen is een eerste stap. Als tweede kan je de gedachte actief in vraag gaan stellen. Is wat je denkt eigenlijk wel waar? Of is het iets wat je zomaar denkt? Helpt de gedachte je bij het afslanken? Of is het een dwangmatige gedachte die je tegenwerkt?

Mindfulness is een techniek die je kan helpen bewust te worden van wat je denkt. Ze helpt je ook om te gaan met wat er in je hoofd gebeurt.

De derde stap is het omdraaien van je gedachten. Je maakt van de negatieve gedachte een positieve. Ik geef je hieronder enkele voorbeelden.

Van sabotage naar motivatie

1. "Na deze training kan ik me wel wat lekkers veroorloven."

Hoewel geen negatieve gedachte, is het wel een gedachte die je niet vooruit helpt bij het afslanken. Hou je motivatie hoog door jezelf iets anders dan eten te beloven. Neem een warm bad of zet je favoriete muziek op. Heb je echt honger na het sporten? Kies dan voor een gezonde snack.

2. "Het zit in mijn genen. Ik ben gedoemd om dik te worden."

Accepteer je genen maar beslis er resoluut voor om goed voor jezelf te zorgen. Als je alles doet wat je kan, dan is er niets om je slecht over te voelen.

3. "Ik eet enkel nog gezonde dingen."

Jezelf volledig van al het 'ongezonde' afzweren geeft al snel het gevoel dat eten een verplichte, onaangename zaak is. Doe dit niet. Vervang deze gedachte met het voornemen om, wanneer je iets lekkers en 'ongezond' eet, dit met mate te doen. Af en toe een klein stukje chocolade kan heus geen kwaad.

4. "Ik at deze namiddag een stuk taart dus eet ik beter geen avondeten."

Maaltijden overslaan is geen goed idee. Je krijgt al snel een rammelende maag en hoe sterk je karakter ook is, je krijgt ongetwijfeld zoveel honger dat je toch begint te eten. Op dat moment eet je hoogstwaarschijnlijk nog meer ongezonde zaken. Sla de maaltijd niet over maar beslis om de komende dagen wat meer te bewegen.

5. "Dit is saai. Laat ik wat eten."

We eten allemaal wel eens uit verveling. Probeer hier alternatieven voor te vinden. Bel die vriendin op die je al even niet meer gehoord hebt.

Conclusie

Je gedachten kunnen je zowel helpen als tegenwerken wanneer je probeert af te slanken. Wil je hier meer over weten? Of wil je graag delen welke gedachten jou hinderen en hierover praten met gelijkgestemden? Dan raad ik je aan een kijkje te nemen in ons aanbod.

Meer weten over hoe jij je leven kan aanpakken?