Tips voor een stralende winterhuid

21-06-2021

Als de zomer overgaat in de herfst en de winter lijkt alles doffer en druileriger te worden. En onze huid lijkt daar helemaal in mee te gaan. We krijgen kloven, droge lippen, een droge en doffe huid, haar dat er uit ziet alsof iemand er met een ballon over gewreven heeft en benen die meer doen denken aan schuurpapier dan aan dat gladde velletje van in de zomer.

Ben je van plan je met een zucht neer te leggen bij het onvermijdelijke? Helemaal niet nodig! Als je onderstaande tips verwerkt in je beautyroutine krijg je een zomerse huid in het midden van de winter.

1. Het effect van de koude

Bij warm weer zetten de poriën in onze huid zich open, gaan we rood zien en beginnen we te zweten. Dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat bij koud weer de poriën zich gaan afsluiten?

Onze huid produceert dagelijks vetten en talg om zichzelf te beschermen. Wanneer de temperatuur daalt, daalt ook deze productie. Wordt het kouder dan 8 graden, dan sluiten de poriën zich volledig en is er van die productie helemaal geen sprake meer. Gevolg: droge, slecht beschermde en schrale huid.

Je kan dit oplossen door zelf voor een beschermende laag te zorgen. Gebruik een dagcrème om je gezicht te beschermen en een goede, volle bodycrème voor de rest van je lichaam. Vergeet ook de handencrème niet. Heb je veel last van gebarsten en droge lippen? Gebruik dan af en toe je tandenborstel om ze te scrubben en wees royaal met je favoriete lippenbalsem.

2. Droge lucht

Niets zo gezellig als dicht bij de verwarming kruipen terwijl het buiten donker wordt en begint te regenen.

De verwarming heeft echter ook enkele nadelen. Wist je dat je huid tot 30% kan uitdrogen dankzij de verwarming? Deze droogt immers de lucht uit en vervolgens gaat je huid vocht afgeven aan deze veel te droge lucht.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen: Je kan bijvoorbeeld enkele kommetjes met water op de verwarming plaatsen. Of koop jezelf een luchtbevochtiger, al dan niet met een lekker geurtje. Misschien een ideetje voor onder de Kerstboom?

3. Vitamientjes

We kennen het allemaal, het wordt donkerder, kouder, en plots worden frietjes een heel pak aantrekkelijker dan groentjes. Het is een feit dat gezond eten minder evident is in de winter dan in de zomer.

Toch is voldoende gezond eten een must. Een gezonde voeding zorgt er voor dat we voldoende vitaminen opnemen. Ook het nemen van vitamine supplementen is het overwegen waard. Een tekort aan vitaminen kan leiden tot dof haar, een grauwe huid en gebroken nagels.

Vergeet ook niet voldoende te drinken. Dit hydrateert net zo goed als een crème.

4. Huidverzorging

Het belang van crèmes voor de huid hebben we reeds aangehaald, maar er zijn nog andere zaken die voor een gezonde glanzende huid kunnen zorgen.

Zo lijkt het misschien idioot, maar ook in de winter kan je een zonnecrème gebruiken. Hoewel vaak verborgen achter grijze wolken, op heldere dagen is de zon nog steeds zonnig. Skiërs en snowboarders kennen dit fenomeen allicht, en zullen wel meer dan eens in het gezicht een zonnebrand opgelopen hebben. Opteer eventueel voor een dagcrème met een beschermingsfactor.

Een warme douche na een koude dag klinkt misschien hemels, maar te warm baden tast ook de huid aan. Het lijkt zichzelf misschien tegen te spreken, maar (vooral warm) water kan de huid uitdrogen. Scrub je huid niet rauw en gebruik milde reinigingsproducten zonder alcohol.

Conclusie

Het ons allemaal bekende winterdipje wordt veroorzaakt door een vermindering aan zonlicht. Dit maakt ons moe en lusteloos, plus het geeft ons een slecht humeur. Hopelijk kan je met bovenstaande tips alsnog met een glimlach de donkere dagen doorkomen.

Neem zeker een kijkje welke voeding nog iets voor jou kan doen. Vergeet niet dat mindfulness en meditaties je ook kunnen helpen. 

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over een gezonde levensstijl?