Tips voor het beste yogamatje

11-08-2021

Waarom je eigen matje kopen?

Je bent aan yoga begonnen, of je wil graag met yoga starten, en je vraagt je af of je al dan niet een eigen matje zou kopen. Als je thuis yoga doet dan lijkt is dit uiteraard aan te raden, maar veel yoga studio's bieden matjes aan die je vrij kan gebruiken. Waarom zou je toch je eigen matje meenemen?

De eerste, en misschien ook belangrijkste, reden is hygiëne. Zeker bij dynamische yogastijlen ga je al snel zweten of krijg je klamme handen. Hoewel er in veel studio's ontsmettende sprays of doekjes aanwezig zijn om de yogamat te reinigen, is het toch hygiënischer indien je een matje hebt dat alleen jij gebruikt.

Ten tweede is een mat die je zelf koopt helemaal op jezelf afgestemd. Je bepaalt zelf het materiaal, hoe dik je mat is, welke grip je wil hebben en natuurlijk ook het kleurtje.

Waar koop je best je yogamat?

Ik raad je ten zeerste af om een yogamat te kopen in de Action, de Blokker of een gelijkaardige winkel. Ook een sportketen waar je goedkope matjes kan kopen is vaak geen kwalitatieve optie. Een goede yogamat koop je best in een speciaalzaak of van een op yoga gericht merk.

Hoe dik moet mijn yogamat zijn?

Yogamatjes komen in verschillende diktes, van 1mm tot zo'n 6mm. Welke dikte je kiest hangt van verschillende factoren af.

Een eerste factor is of je het matje alleen thuis gaat gebruiken of ook geregeld mee zal nemen naar de studio. Een dikkere mat is uiteraard volumineuzer en zwaarder dan een dunne yoga mat. Ga je het matje vaak moeten verplaatsen, kies je dus best voor een dunnere mat.

Een dikke mat biedt uiteraard meer comfort bij het beoefenen van yoga. Het is, simpel gezegd, zachter. Zeker voor mensen met gewrichtsklachten hebben baat bij een dikkere mat. Het extra comfort is ook aan te raden wanneer je voor een rustigere yogastijl kiest die gericht is op relaxatie en veel liggende houdingen bevat. Een nadeel aan dikkere yogamatten is dat ze balanshoudingen wat moeilijker kunnen maken omdat je minder contact hebt met de vloer.

Voor welk materiaal kies ik best?

Je kan yogamatjes terugvinden in verschillende materialen. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen.

De meest gebruikte yogamatten zijn tegenwoordig gemaakt van pvc. Ze zijn geschikt voor de meeste yoga stijlen (enkel voor Ashtanga en Bikram worden ze niet aangeraden) en gaan erg lang mee. Ze blijven goed liggen en geven een degelijke grip. Je kan ze ook makkelijk schoonmaken met wat vetvrije zeep en water. Bovendien gaan ze lang mee, wel zo'n tien jaar.

Rubber is een ander materiaal waaruit veel yogamatten gemaakt worden, zij het natuurrubber of synthetische rubber. Deze matten geven een erg goede grip. Bovendien zijn ze duurzaam en ecologisch. Nadeel aan yogamatjes uit rubber is dat ze bij aankoop een sterke rubbergeur hebben. Ook zijn ze relatief zwaar en moet je opletten bij blootstelling aan zonlicht.

Een derde materiaal is TPE. Deze matjes zijn erg zacht en elastisch, en geschikt voor mensen met een latex allergie. Ze bieden een goede grip en zijn vaak wat dikker waardoor de matjes erg comfortabel zijn. Bovendien zijn ze biologisch afbreekbaar. Ecologisch dus! Wel moet je ook bij deze matjes opletten met blootstelling aan zonlicht. Verder zijn ze minder geschikt voor intensief gebruik omdat ze sneller gaan slijten dan bij voorbeeld een pvc mat.

Waar kan ik nog op letten?

Hierboven gaf ik je de belangrijkste criteria voor het kopen van een yogamatje. Uiteraard moet je ook in rekening nemen hoe vaak je je matje gaat gebruiken en voor welke yoga stijl. Een goede mat kan duur lijken maar het is een goede investering, zeker als je je mat vaak gaat gebruiken. Yoga is immers nog aangenamer wanneer je een comfortabele, geschikte ondergrond hebt.

Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb kunnen helpen en wens je alvast veel succes!

Meer weten over yoga of het zelf eens proberen?